tiistai 16. lokakuuta 2012

Kesä kansankanavalla 30.7.2008

Kirjoittanut Mikko Punkari 30. Heinäkuu 2008 - 20:35.
Raumalla vietettiin 9 vuoden ajan loistavia Juhannus-festareita. Tapahtuman nimi oli Rauman Meren Juhannus, lyhemmin RMJ. Ennen tätä juhlaa kaupunki autioitui Juhannuksena täysin. Paikalliset lähtivät mökeille ja saaristoon, eikä keskustaan jäänyt juuri kukaan. Hotellit olivat tyhjillään ja kaupat kiinni.
Kun festarit Otanlahdessa alkoivat tahti muuttui. Hotellit ja leirintäalueet olivat tupaten täynnä ja lähistön kaupat ja ravintolat tekivät isoja rahoja Jussin aikana. Paikallisille urheiluseuroille riitti talkoita pullojen keräyksestä järjestyksen valvontaan ja siivoukseen. YLE televisio konsertteja lähetti niitä kakkoselta ja Rauma sai näkyvyyttä enemmän kuin vuosiin. Tunteekohan joku Rauman jostain muusta kuin RMJiistä tai paikallisesta jääkiekkojoukkueesta Lukosta?
Mutta oikeastaan tuon saman 9 vuoden verran Otanlahden lähialueen asukkaat jaksoivat valittaa melusta ja muista tapahtuman tuomista lieveilmiöistä. Roskia jätetään, ei uskalla lähteä pois kotoa, kun talo voidaan hajottaa, Nuoriso käyttäytyy röyhkeästi ja on juovuksissa jne.
Asukkaat saivat valituksellaan paljon huomiota paikallismediassa (mikä ei edellytä paljoa, tulette kohta huomaamaan, jos jaksatte lukea tekstin lopppuun) ja kaupungin valtuuston vanhat parrat rupesivat sitä myöten myös nihkeiksi, aina kun seuraavan vuoden juhlien luvista ja alueen vuokraamisesta alettiin keskustella.
Festarit tyhjästä luonut Riku Räsänen kyllästyi 8 vuoden jälkeen asenteeseen ja anteeksi pyytelyyn. Kaupunki näytti sopimusneuvotteluissa vihreää valoa aina vain vuoden kerrallaan, ja lisäsi että mitään takuita ei ole, että ensi vuonna voi jatkoa seurata.
Riku päätti käyttää TV:n tietokilpailuista tuttua "Take the money and run"-liikettä ja lyödä festarin rahoiksi vielä kun siitä jotain saisi ja myi RMJ:n kapakkakeisari Sedu Koskiselle.
Sedu järjesti juhlat Raumalla vielä kerran ja totesi kaupungin mediassa vallinneen äänensävyn ja valtuuston asenteen samaksi kuin Räsänen. Juhlat oli helppo siirtää business-miehen näkökulmasta suuremmalle alueelle Poriin, joka tarjosi kerralla 5+5 -vuotista sopimusta, Rauman vuoden kontrahdin sijaan.
Minua ja muita Raumalla juhlineita nuoria homma ja kaupunkilaisten ininä tottakai ärsytti suunnattomasti.
Juhannuksena 2008 Rauma oli jälleen tyhjä. Otanlahdessa, jossa ennen oli 35000 kävijää illassa, oli nyt kymmenkunta illanviettäjää.
Kaupungissa on toinen kesätapahtuma Mustan pitsin Yö, jota vietetään heinäkuun loppupuolella. Se vastaa hyvin pitkälti ohjelmaltaa mitä tahansa Suomalaista pikkukaupungin kesätapahtumaa.

Pakollinen juhlapäivä ja "hyvä" tekosyy ottaa alkoholia ja lähteä humuun katselemaan tuttuja.
Tapahtuma kiinnostaa luonnollisesti vähän enemmän myös vanhempaa väkeä.

Niimpä meikäläinen päätti LUONNOLLISESTI hyökätä tätä perinteistä kesätapahtumaa ja tuota keski-ikäistä väestöä vastaan, joka RMJ:n oli Raumalta pois hätistänyt, ja tehdä sen vielä pääosin samalla tavalla ja samoin perustein.
Tässä linkki paikallislehti Uusi Rauman yleisöosastolle kirjoittamaani tekstiin.
Mikä hauskaa, suuriosa porukasta ei tajunnut tekstin I-R-O-N-I-A-A ja kirjoitti vihaisia vastineita. Samalla meikäläinen sekoitettiin paikalliseen vanhaan apteekkariin Mikko Puntariin. Tämän jälkeen rupesi tulemaan vastineita, jossa haukuttiin niitä, jotka eivät jutun pointtia (eli valittamisesta valittamista) olleet tajunneet.
Sitten tuli kirjoitus, jossa oltiin aidosti sitä mieltä, että Mustan pitsin yö on muuttunut sen alkuperäisestä tarkoituksesta ja sitä pitäisi jälleen lähteä ajamaan takaisin siihen suuntaan. Tämän jälkeen tuli taas vihaisia kirjotuksia jossa MPY:n kritisoijia käskettiin muuttamaan maalle jne.
Kaverini tiivisti tapahtumasarjan seuraavasti: "Koko kaupunki heittää volttia ku Punse vähä kirjottelee huumorijuttuja lehtiin."
Yleisöosastokirjoitusten lisäksi huomiota tuli kavereilta tekstiviestein (taisi olla täyden tusinan verran) ja joukkuekavereilta kehuina seuran foorumilla. Tämän lisäksi paikalliskanava Ganal TV (joka televisioi meidän kotipelit) jossa on tuttu selostaja hehkutti meikäläistä yhden pelin ajan pohjustaen tarinaa ja kutsumalla meikäläistä aina tämän jälkeen Mikko "Mustan pitsin" Punkariksi.
Tässä vielä linkkejä kansan kanavalle tulleisiin vastineisiin:
5.7.2008
5.7.2008
9.7.2008
9.7.2008
9.7.2008
12.7.2008
16.7.2008
19.7.2008
23.7.2008
30.7.2008

 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti